Sermaye şirketlerinin ortaklarına sermaye paylarını belgelendirmek amacı ile verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi denir. Kanuna göre hisse senedi eşit paylara bölünen şirket sermayesinin en küçük parçasıdır. Hisse senedi Türk Ticaret Kanununda ve Sermaye Piyasası Kanununda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bir şirketin borsada hisse senedi çıkarabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alması gerekmektedir.
Eskiden borsa ilk kurulduğu zaman hisse senedi alınıp satılması borsa binalarında gerçekleşirdi. Kişiler gün boyunca bir aracı kurumda oturup fiyat tahtasından fiyatları izleyip gerçek kağıt olarak hisse senetlerini alırdı. Şirket hakkında bilgilere ulaşmak çok zordu, bazen bu bilgiler parayla satılırdı. Bugün teknolojinin gelişmesiyle artık herkes oturduğu yerden mobil cihazlarından hisse senedi alıp satabilmektedirler.
Hisse Senedinin Özellikleri Nedir ?
Bir yatırımcı olarak borsadan bir hisse senedi almış olduğunuzda en basit anlatımıyla o şirkete ortak olmuş olursunuz. Bir şirketin belli bir payı borsada işlem görmektedir ve siz o şirketin ne kadar fazla hisse senedi alırsanız o şirketteki payınızı o kadar artırmış olursunuz. Bireysel yatırımcılar olarak hisse senedi aldığınız zaman bu pay oranı çok ama çok düşük olur. Bu ortaklık nedeniyle temettü diğer adıyla kar payı alma hakkına da sahip olmuş olursunuz. Bir diğer hak ise rüçhan hakkıdır. Bu hakka göre eğer hisse senedini elinizde bulundurduğunuz şirket yeni hisse senedi çıkartarak sermaye artırımına gitmesi durumunda yeni hisseleri öncelikli olarak alabilirsiniz. Aynı zamanda hissesini elinizde bulundurduğunuz şirkette yönetime katılma hakkı ve oy hakkına sahip olabilirsiniz.
Hisse senedi kolay nakde çevrilebilir yani likit bir yatırım enstrümanıdır. Hisse senedini kayıtlı olduğu borsada satarak nakite çevrilebilir. Takas işlemleri tamamlandıktan birkaç gün sonra para yatırımcının hesabına geçirilir.
Hisse Senedi Nasıl Alınıp Satılır ?
Hisse senetleri borsalarda alım satıma konu olabilmektedirler. Kişiler tek başlarına hisse alım satımı yapamazlar. Borsada işlem yapmak isteyen yatırımcı Sermaye Piyasası Kurulunca yetki belgesi verilmiş bir aracı kurumla veya bankayla anlaşmalıdır. Yatırım hesabına sahip olan yatırımcı bu hesabına para yatırması gerekir. Daha sonrasında almak istediği hisse senedini seçip emir vererek hissesini almış olur.
Hisse Senedi Yatırımı Nedir ?
Öncelikle belirtmek gerekir ki hisse senedi yatırımı diğer yatırım enstrümanlarından çok farklıdır. Bazı yatırım enstrümanları gibi belirli bir getiri vaad etmemektedir. Yatırım yapılması en zor yatırım enstrümanı bile denebilir. Yatırımcıların temel amacı bir hisse senedini düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmaktır. Böylece bu yatırımı sayesinde para kazanmayı hedeflemektedir. Borsalar genellikle volatil yani oynak piyasalardır. Dünyadaki ve ülkedeki gelişmelerden çabuk etkilenebilmektedirler, bundan dolayı hisse senedi yatırımı birçok uzman tarafından yüksek riskli yatırım olarak nitelendirilir.
Yatırımlarda 3 farklı vade vardır: kısa, orta ve uzun vade. Hisse senedi yatırımında ise 3 vadede de yatırım yapılabilmektedir. Bu sizin yatırım yapacak para miktarınıza ve risk iştahınıza göre değişmektedir. Bu piyasalarda bazı yatırımcılar hisse senetlerini elinde yalnızca 1 saat tutarken bazı yatırımcılar ise hisse senetlerini 10 sene ellerinde tutabilmektedirler. Bu yatırım anlayışına göre değişmektedir. Kısa vadeli yatırımcılar en ufak fiyat değişikliğinden yararlanmak istedikleri için hisseleri ellerinde çok az süre tutarlar ancak uzun vadeli yatırımcılar ise hisseleri uzun süre boyunca satmazlar ve aynı zamanda temettü haklarından yararlanarak sermayelerini büyütmüş olurlar. Bu iki farklı yaklaşımın kendine has özellikleri vardır. İkisinin de yaptığı analizler ve öngörüler farklıdır ancak bu iki yöntemle de yatırımdan karlı çıkmak mümkündür.
Hisse senedi yatırımı epey bir bilgi ve deneyim istemektedir. Çünkü yeri geldiğinde fon yöneticileri bile yüklü miktarlarda para kaybetmektedirler. Bu yüzden hisse senedi yatırımı her yatırımcıya önerilmemektedir. Yeni başlayanlar için genellikle uzun vadeli yatırım önerilir. Belli bir miktar paranız varsa ve uzunca bir süre bu paraya ihtiyacınız yoksa gerekli analizler yapıldıktan sonra hisse senedi yatırımı gerçekleştirilebilir.
Hisse senedi aldığımız ekranda bir de “Limit Fiyat” diye doldurmamız gereken bir bölüm var. İnternetten okuduklarımızdan hiçbir şey anlamadık, bu ne demektir? Aynı bölümde “ AFE, KAFE ve Serbest Fiyat için serbest fiyatı seçiniz.” diye bir not da var. Bunu sade vatandaşın anlayabileceği bir şekilde açıklayabilir misiniz? :) Hangisini seçmemizi önerirsiniz?
LikeLike