Kerim Çaplı 1949’da İzmir’de doğdu babası Erdoğan Çaplı bir müzisyen ve annesi Azra Gün ise opera sanatçısıydı, 6 yaşında ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı ve henüz 10 yaşında babasının konserlerinde bongo çalmaya başladı. Doğuştan bir müzisyen demek yanlış olmayacaktır. Babasıyla birlikte Ed Sullivan Show’a bile çıktı. 1963’de ise ilk kaydı olan babasının albümü ‘Exciting Rhythms of Piano Pasha’da çaldı.

1964’te The Groop Ltd. adlı gruba katıldı ve orada bateri çalmaya başladı yani henüz 15 yaşında en az 3 farklı enstrüman çalabilecek seviyedeydi. The Groop Ltd. ile birlikte bir 45’lik plak çıkardı “Tomorrow” ve “As Time Goes By” Kerim Çaplı bestesidir. Kerim Çaplı yazdığı veya yayımladığı eserlerde; Kim Capli, Kerim Capli, Copli, Capli veya Kim Copli adıyla geçmektedir.
The Groop Ltd.’dan sonra The Heard adlı gruba geçen Çaplı, bu grupta ise gitar çalmaya başladı (Şimdiden 4. enstrümanı). The Heard ile birlikte tek bir 45’lik daha çıkardı, plaktaki “Stop It Baby” adlı şarkı yine kendisine aittir. 1965’de ise The Sundowners’a katıldı ve orada da bateri çalmaya devam etti. İlk single’ları “Always You” büyük dikkat çekti ve çok beğenildi. Los Angeles’a taşınıp bir single daha çıkardıktan sonra o dönemde belki de kısa bir süreliğine The Beatles ile karşılaştırılabilecek belki de tek grup olan The Monkees ile tanıştılar. Bir konserlerini izleten The Monkees’in gitaristi baterideki adamın ilk başta bateri çaldıktan sonra piyanoya geçmesini sonra eline gitar aldıktan sonra üstüne bir de şarkı söylemesini olağan üstü bulur ve konserden sonra gruba The Monkees ile birlikte turne teklif eder. Bu dönem Kerim Çaplı’nın kariyerinin en parlak dönemlerinden biridir.

1967’de The Monkees ile çıktıkları turnede Jimi Hendrix ile tanışan Kerim Çaplı kendisi ile birlikte çalma fırsatına erişir ve Jimi Hendrix kendisini çok beğenir. 1968’de Chad And Jeremy adlı grupla birlikte “Paxton’s Song (Smoke)” ve “Know Yourself” adlı parçaların da kayıtlarında yer alır ve yine 1968’de The Sundowners ile ilk ve tek albümleri ‘Captain Nemo’yu çıkarır ve albümün açılış şarkısı olan “Sunny Day People”ı yazar ve “Easy Does It” adlı şarkıda vokalleri kaydeder. Kerim Çaplı albüm kayıtları bitmeden gruptan ayrıldı ve albüm de çok satmayıp başarı elde edemeyince grup dağıldı. 1967’de çıkan The Monkees’in “Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd.” adlı albümünde “Hard To Believe” şarkısını yazar ve bütün enstrümanları kendi kaydeder ve grup lideri Davy Jones “Kim Capli” adıyla kendisini de diğer grup üyeleriyle birlikte yazarlar arasında koyar, hâlbuki bütün şarkıyı Kerim Çaplı yazıp kaydetmiştir.
The Monkees 1987 yılında yayımladığı 1967’den bir konserlerinin kaydı olan ‘Live 1967’de Kerim Çaplı 4 farklı şarkıda bateri çalmaktadır.
Kerim Çaplı, Jimi Hendrix ile beraber ünlü Woodstock’a gider o dönem Kerim Çaplı’yı grubuna almayı düşünen Hendrix kendisini seçme için çağırır ancak seçmelere gitmediği için gruba katılamaz ve Woodstock’da yine Mitch Mitchell sahneye çıkar. Şayet seçmelere gitseydi Kerim Çaplı’nın Jimi Hendrix’in belki de en büyük performansında çalması işten bile değildi.
Kerim Çaplı’nın Jimi Hendrix ile birlikte çaldığı bir kayda buradan erişebilirsiniz:
Kerim Çaplı’nın psikolojik sorunları olduğunu herkes söylerdi. Jimi Hendrix’in seçmelerine gitmemesinin ardından konseri terk eder. Albüm kayıtları sırasında gruptan ayrılır, seyirciye baget fırlatır ve daha nice saldırgan hareketler sergiler. 1969’da Kerim Çaplı’ya tekrar ulaşmak isteyen Jimi Hendrix kimsenin kendisinden haber alamadığını öğrenince çok üzülür ve öldüğünü düşünerek vazgeçer.
Woodstock’dan sonra bir süre daha ABD’de kalan Kerim Çaplı Türkiye’ye döner.
Türkiye’ye dönüşünden sonra askerliğini tamamlayan Kerim Çaplı müzik kariyerine devam eder ve M.F.Ö. ile beraber bateri çalmaya başlar. M.F.Ö.’nün yanı sıra; Seyyal Taner, Nükhet Duru, Orhan Atasoy ve Umay Umay ile beraber de çaldı. Mavi Sakal adlı grubun ‘Mavi Sakal 2’ adlı albümünde ise “Şaşkın” adlı şarkıda piyano çaldı.

1990’lı yıllarda kariyerinin son dönemlerinde Blue Blues Band’e katılır ve Batu Mutlugil, Yavuz Çetin ve Sunay Özgür ile beraber blues parçaları coverlamaya başlar Blue Blues Band 90’lara damgasını vurur.

1985’de evlenir ve kısa zamanda 4 çocuk yapar ancak kendi evinde yaşamak yerine otellerde veya arkadaşlarında kalmayı tercih eder bir arkadaşının evinden kedisini camdan fırlatmasının ardından kovulur, otellerde kalıp fişi çekik televizyona 2-3 saat bakmayı hep çok sevdiğini söyler. Çocuklarıyla çok vakit geçirmez hayatını müziğe adar, çok eşyası veya parası yoktur ve çok tanınmaz ancak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerindendir. 1969’dan beri de Amerikalılar tarafından nam-ı değer Kim Capli’ya ne olduğu ise büyük merak konusudur.
Kerim Çaplı son olarak Kerim Çaplı Band’de gitar çalar ve vokalleri yapar. Blue Blues Band ile de çalmaya devam eden Kerim Çaplı artık konserleri tamamlayamamaya başlar. Bir gün Batu Mutlugil’e jübile yapmak istediğini söyler ve kabul görür. Batu Mutlugil’in Mojo adlı mekânında çalacak olan Blue Blues Band sahneye çıkar ancak Kerim Çaplı çıkamaz yapamayacağını söyleyerek özür diler ve çekip gider. Bu an kendisinin son sahne performansıdır.

Türkiye’nin dünya çapında sayılı müzisyenlerinden olan Kerim Çaplı 2 Kasım 2004’de 55 yaşında beyninde oluşan ödem nedeniyle hayatını kaybeder. Mezarı eski dostu Yavuz Çetin’in mezarının 4-5 sıra yanında bulunur ve Jimi Hendrix’in hayran kaldığı, nice eserlere imza atan, Türkiye’nin 90’larına damgasını vurmuş bu efsanevi virtüözün bir mezar taşı bile bulunmaz.
2019’da ise oğlu Ahmet Çaplı tarafından daha önceden keşfedilen basgitar, üflemeli çalgılar, bateri, vokal ve tüm gitarların Kerim Çaplı tarafından çalınıp kaydedildiği kayıtlardan oluşan ‘Kayıp’ adlı albüm yayımlanır. Albümün tamamlanmasına yardımcı olan sanatçılar arasında İskender Paydaş, Akın Eldes, Gür Akad, Zafer Şanlı ve Taner Öngür bulunur.
Blue Blues Band ile birlikte çaldığı tek performans kayıdına buradan ulaşabilirsiniz (bu performanstaki “Moby Dick” performansı şarkının yazarı efsanevi Led Zeppelin bateristi John Bonham’ı aratmayacak düzeyde):
Kerim Çaplı’nın Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:
Kerim Çaplı’nın Spotify’da bulunan eserlerinin derlendiği bir playliste buradan ulaşabilirsiniz:
Kerim Çaplı’nın Spotify’da yer almayan ancak kayıtlarına erişebileceğiniz bir YouTube playlistini de buraya bırakıyorum:
Kerim Çaplı ve Yavuz Çetin‘in hayat hikayesini anlatan “Blue” adlı belgeseli buradan izleyebilirsiniz: