Yavuz Çetin

Yavuz Çetin Kimdir?

Yavuz Çetin (Yavuz Hilmi Çetin), 1970’de Samsun’da dünyaya geldi. Müzikle küçük yaşta tanışan Yavuz Çetin 10 yaşında cura ve daha sonra bağlama çalmaya başlar. 1985’de ise 15 yaşında ilk akustik gitarını alarak gitar çalmaya başlar.

Marmara Üniversitesi Müzik bölümüne giren Yavuz Çetin, üniversite hayatı boyunca elektrogitar çalmayı hiç bırakmaz ve o dönemde çaldığı grubu Labirent ile çalışmaları üniversite hayatını tamamlamasını engeller.

1990’da ise 90’ların efsane blues/rock cover grubu Blue Blues Band’e katıldı. Bateride Kerim Çaplı, gitarda Batu Mutlugil, basgitarda Zafer Şanlı ile birlikte lead gitarda Yavuz Çetin’i içeren efsane grup kısa sürede büyük ün kazanır. The Beatles, Led Zeppelin, Eagles, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Cream, The Rolling Stones ve daha nice başarılı sanatçının şarkılarını söyleyerek 90’lara damgasını vururlar. Grubun üyeleri bugün bile ‘Alanlarında en başarılı olanlar’ diyebileceğimiz müzisyenler.

Blue Blues Band’in kayıt edilmiş tek performansını buradan izleyebilirsiniz:

Yavuz Çetin, Blue Blues Band’den elde ettiği başarının ardından. M.F.Ö., Kıraç, Göksel, İzel ve daha nice sanatçıya ve albümlerindeki bazı şarkılara gitarıyla eşlik etmiştir.

Göksel’in ‘Sabır’ adlı parçasında gitar çalan Yavuz Çetin kullandığı talkbox pedalıyla bu alanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

1990’ların ortasında M.F.Ö.’nün gitaristi Fuat Güner ile tanışır ve 96’dan itibaren M.F.Ö. ile birlikte konserlere çıkmaya başlar.

Yavuz Çetin’in M.F.Ö. ile birlikte en ünlü performansını buradan izleyebilirsiniz:

1996’da ilk solo albümü olan ‘İlk’in çalışmalarına başlar. 1997’de çıkan ilk albüm, perdesiz gitar mucidi ve virtüözü gitarist Erkan Uğur ile birlikte çaldıkları “Dünya” adlı enstrümantal şarkıyla birlikte başarı elde etti.

Bir yandan M.F.Ö., bir yandan Blue Blues Band, bir yandan da solo projesine devam eden Yavuz Çetin depresyon hastalığından mustaripti. 1992’de evlendiği eşi Didem Çetin’den bir de Yavuzcan adlı oğlu oldu. Hayatı her ne kadar öyle kötü gözükmese de depresyonun nasıl bir hastalık olduğunu da gösteriyor.

Yavuz Çetin, 1999’da ikinci albümü ‘Satılık’ı kaydeder. Maalesef ölümünden sonra 2001’de yayımlanabilen albüm “Oyuncak Dünya”, “Benimle Uçmak İster Misin?”, “Cherokee”, “Yaşamak İstemem” ve “Köle” gibi şarkılarıyla oldukça başarılı bir albüm olmanın yanı sıra sanatçının depresyonunun da bir nevi dışavurumudur.

Efsanevi gitarist ve öncü müzisyen Yavuz Çetin, 15 Ağustos 2001’de akşamüzeri Boğaziçi köprüsünden atlayarak intihar eder. Polis daha sonra 34 KBP 09 plakalı aracını Ortaköy yakınlarında buldu içinden bir miktar para, anahtarlık ve sanatçının ilaçları çıktı.

Cenaze törenine ailesinden sadece üvey annesi katıldı ancak müzisyenler sanatçının son yolculuğunda kendisini yalnız bırakmadı. Yavuz Çetin, Anadolu Hisarında Yeni Mahalle Mezarlığında yatmaktadır.

2017’de Yavuz Çetin ve Blue Blues Band’den arkadaşı dünyaca ünlü müzisyen Kerim Çaplı’nın hayat hikâyesini anlatan “Blue“ adlı belgesel yayımlandı. Yavuz Çetin’in Spotify hesabına, filme ve Blue Blues Band, Kerim Çaplı ve Yavuz Çetin’in çaldıkları ve yazdıkları şarkıları içeren playliste aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yavuz Çetin:

Yavuz Çetin’in Stüdyo kayıtlarında yer aldığı bütün şarkılara buradan ulaşabilirsiniz:

“Blue”:

https://www.beinconnect.com.tr/film/blue-v2

Blue:

,

2 thoughts on “Yavuz Çetin

Bir Cevap Yazın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: