Ali Ekber Çiçek

Ali Ekber Çiçek Kimdir?

Ali Ekber Çiçek doğum tarihi tam olarak bilinmese de 1935 ila 1938 yılları arasında Ulalar Köyü, Erzincan Türkiye’de dünyaya gelmiştir. Türkiye’nin önde gelen bağlama üstatlarından ve sanatçılarındandır. Babası 1939’da meydana gelen Erzincan Depreminde hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle küçük yaştan itibaren çiftçilik yapmaya bağlamıştır.

İlkokul mezunu olan Ali Ekber Çiçek, hayat şartları ve maddi yetersizlik nedenlerle ortaokula gidememiştir. Genç yaşta Cem evlerine giden Çiçek orada bağlama ve alevi kültürüyle tanışır. Potim İsmail Dede ve Emin Tabak Dede’den ilk bağlama derslerini alan üstad daha sonra kendi çalışmalarıyla bu yeteneğini ilerletmiştir.

Daha sonraki yıllarında İstanbul’a yerleşen Ali Ekber Çiçek orada da yeni ustalarla tanışarak kendini geliştirmeye devam etti. Askerlik görevini yerine getirdikten sonra İstanbul’a geri dönen sanatçı TRT’nin yaptığı sınavları geçerek, Muzaffer Sarıören önderliğinde önce TRT Ankara Radyosu’na daha sonra da Yurttan Sesler korosuna girmiştir. Daha sonra 1990’larda ise İstanbul Radyosu’nda kariyerine devam etti.

Eserleri

Sanat hayatı boyunca birçok ülkede konserler verip albümler yayımlayan sanatçının toplamda 400’den fazla türkü derlemesi vardır. TRT arşivlerinde ise birbirinden kıymetli 54 kaseti bulunmaktadır.

Kendi eserleri arasında başta “Haydar Haydar” olmak üzere; “Derdim Çoktur Hangisine Yanayım”, “Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim”, “Gül Yüzlü Sevdiğim” ve “Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare” gibi çok kıymetli eserler yer almaktadır.

“Haydar Haydar”ın canlı bir performansı:

Ölümü

2006 yılında pankreas kanserine yakalanan Ali Ekber Çiçek aynı yılın Nisan ayında vefat etmiştir. Mezarı Balıkesir’in Edremit ilçesinin Tahtakuşlar köyündedir.

Derlediği türküler ve deyişler ile birlikte kendi yazdığı eserler Türk Halk Müziği içinde çok önemli yer edinmiştir.

Ali Ekber Çiçek için hazırlanan bir belgeseli buradan izleyebilirsiniz:

Ali Ekber Çiçek’in Spotify sayfası:

Bir Cevap Yazın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: