Dünyanın En Değerli 10 Şirketi

Dünyanın en zengin ilk 10 insanı listesinden sonra bu yazımızda da dünyadaki en değerli ilk 10 şirketi listeledik. Bunu yaparken şirketlerin piyasa değerlerini esas aldık.

Listede 7 Amerikalı, 2 Çinli ve 1 Suudi Arabistanlı şirket yer almaktadır. Çoğu şirketi tanıyoruz, ürünlerini günlük yaşamımızda kullanıyoruz.

Veriler 01.04.2021 tarihinde companiesmarketcap.com‘dan alınmıştır.

10) Berkshire Hataway (594.92 Milyar Dolar)

Merkezi Omaha, Nebraska’da olan dünyanın en büyük ikinci holding şirketi olan Berkshire Hataway’in en büyük hissedarı ünlü yatırımcı ve aynı zamanda Dünyanın en zenginlerinden Warren Buffett’tır.

1965 senesinde tekstil işiyle uğraşırken şirket Warren Buffett tarafından satın alındı. Daha sonra seneler içerisinde farklı sektörlerdeki halka açık ve halka kapalı şirketlere yatırım yaptı. Kendi bünyesinde olan bazı şirketlere örnek olarak GEICO, NetJets, Dairy Queen gösterilebilir.

Aynı zamanda Coca-Cola, IBM, Apple, Bank of America gibi şirketlerde de hissedar konumundadır.

Şirketin 1965 yılından 2019 yılına kadar olan tüm getirisi %2.744.062’dir. Aynı dönemde Amerikan Borsası S&P 500 %19.784 getiri sağladı.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 390.360 dolar.

9) Alibaba (607.54 Milyar Dolar)

1999 yılında Jack Ma ve arkadaşları tarafından kurulan şirket e-ticaret, perakende ve teknoloji sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

İlk zamanlarda Goldman Sachs ve Yahoo gibi şirketlerden yatırım aldı. E-ticaretin büyümesiyle beraber şu an dünyada en fazla tercih edilen e-ticaret platformlardan birisi haline geldi.

19 Eylül 2014 tarihinde New York borsasında halka arz oldu ve 21.8 milyar dolar sermaye elde etti. Halka arz sonrasında piyasa değeri 231 milyar dolara ulaştı.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 224.36 dolar.

8) Tesla (635.18 Milyar Dolar)

California merkezli elektrikli araç ve batarya üreticisi olan şirket 2003’te Martin Eberhard ve March Tarpernning tarafından kuruldu. Şirketin adı elektrik mühendisi Nikola Tesla’dan geliyor.

Şirketin şu anki CEO’su Elon Musk ise şirkete daha sonradan dahil oldu.

2020’nin 3. çeyreğinde yaklaşık 140.000 elektrikli araç satarak bir çeyrekte en fazla araç satışını yapmış oldu.

Tesla son yıllarda Wolksvagen ve Toyoto’yu geçerek dünyadaki en değerli araba üreten şirket unvanını ele geçirdi.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 661.75 dolar.

7) Tencent (789.98 Milyar Dolar)

Tencent, Çin merkezli bir bilişim şirketidir. 1998’den beri eğlence, yapay zeka ve teknoloji sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

Daha çoğunlukla oyun sektörüyle tanınan Tencent şirketinin ünlü oyunları arasında League of Legends ve PUBG var. Aynı zamanda Clash of Clans’ın üreticisi olan Supercell şirketinin çoğunluk hisselerini geçtiğimiz senelerde satın aldı.

Ayrıca şirketin 2011 yılında piyasaya sürülen WeChat adında bir mesajlaşma uygulaması da var. 2018 itibariyle uygulamanın aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı aşmış durumda.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 83.84 dolar.

6) Facebook (850.48 Milyar Dolar)

Facebook adlı sosyal medya sitesi 4 Şubat 2004’te Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg ve arkadaşları tarafından kuruldu. İlk başta Harvard öğrencilerini kapsayan uygulama daha sonra ABD’deki tüm okullar için genişletildi. 2006’da ise Facebook tüm insanlara açıldı.

Facebook önce 2012’de Instagram adlı sosyal medya uygulamasını 1 milyar dolara, 2014’te ise mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ı 19 milyar dolara satın aldı.

Facebook’un temel renginin mavi olmasının sebebi Zuckerberg’in renk körü olmasıdır.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 298.66 dolar.

5) Alphabet (Google) (1.439 Trilyon Dolar)

Alphabet Inc. 2015’te Google ve Google’a ait olan şirketleri bir çatı altına toplamak için kuruldu. Merkezi California’dadır.

Bu holding çatısı altında Nest, Verily, Google, Google Capital, Google X, Google Ventures gibi şirketler vardır.

Ana şirket olan Google ise 1998’de Larry Page ve Sergey Brin tarafından Stanford Üniversitesi’nde doktora eğitimleri sırasında kurulmuştur.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 2.138 dolar.

4) Amazon (1.592 Trilyon Dolar)

1994 yılında kurulan Seattle merkezli Amazon şirketi e-ticaret, bulut bilişim ve yapay zeka sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

Şirket Jeff Bezos tarafından kuruldu. İlk olarak kitapların satıldığı bir siteydi ancak daha sonra elektronik araçlar, giyim, mobilya, yiyecek, mücevher gibi birçok ürünün satıldığı bir siteye dönüştü.

Şirketin bu değere ulaşmasında e-ticaret dışında başka sektörlere yaptığı yatırımlar önemli bir etken oldu. Örneğin süpermarket zinciri Wholo Foods geçtiğimiz senelerde Amazon tarafından satın alındı. Böylelikle Amazon gıda sektörüne de giriş yapmış oldu.

2018’de Türkiye pazarına da giren Amazon 2020 Ağustos’a kadar pasif bir durumda kaldı. Aynı yılın Eylül ayı itibariyle Amazon Prime ve Prime Video gibi üyeliklerini Türkiye’de kullanıma açtı.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 3.161 dolar.

3) Microsoft (1.828 Trilyon Dolar)

1975 yılında kurulan Microsoft teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin kurucuları arasında Paul Allen ve Bill Gates yer almaktadır.

Şirketin ismindeki “micro” kelimesi mikro işlemciyi, “soft” kelimesi ise yazılımı temsil ediyor.

Microsoft’un 10.000’den fazla patenti vardır.

Şirket bugüne kadar birçok şirketi farklı sektörlere girme ve var olduğu sektörlerdeki hakimiyetini güçlendirme amacıyla satın almıştır. Microsoft’un bugüne kadar satın aldığı büyük şirketlere buradan bakabilirsiniz.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 242.35 dolar.

2) Saudi Aramco (1.890 Trilyon Dolar)

Saudi Aramco Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketidir. Şirket Kral Abdülaziz İbn-i el-Suud ve dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt tarafından ortak olarak 1933’te kuruldu. Şirketin merkezi Zahran’dadır.

Şirket 2019’da halka arz edildi ve halka arzla beraber dünyanın en değerli şirketi oldu. Şirketin halka arzında 25.59 milyar dolar gelir elde edildi.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 9.45 dolar.

1) Apple (2.065 Trilyon Dolar)

1976’te Steve Jobs, Ronald Wayne ve Steve Wozniak tarafından kurulan şirket teknoloji alanında faaliyet gösteriyor. iPhone, iPod, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV gibi birçok teknolojik ürünü bulunmaktadır.

Şirketin kurucularından Steve Jobs yönetim kuruluyla anlaşamayınca şirketten 1985 yılında ayrılıp bilgisayar platformu olan NeXT’i ve Pixar’ı kurdu. 1996 yılında Apple bu şirketi bünyesine kattı ve Steve Jobs şirkete geri döndü.

Steve Jobs sağlık sorunları sebebiyle 25 Ağustos 2011’de CEO’luk görevinden ayrıldı. Yerine Tim Cook geçti. Kısa bir süre sonra 5 Ekim 2011’de Steve Jobs pankreas kanseri sebebiyle yaşamını yitirdi.

1 Nisan itibariyle bir hisse senedinin fiyatı 123 dolar.

One thought on “Dünyanın En Değerli 10 Şirketi

Bir Cevap Yazın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: