Laffer Eğrisi Nedir ?

Laffer eğrisi, vergi oranları ile vergi gelirleri arasındaki ilişkiyi anlatan bir eğridir.

Eğriye ismini Arthur Laffer adındaki ABD’li bir ekonomistten almaktadır. Arthur Laffer Yale Üniversitesinde ekonomi eğitimi almıştır. Daha sonra Stanford Üniversitesinde MBA ve doktora programlarını bitirmiştir. Laffer, ABD Başkanı Ronald Reagan döneminde ekonomi danışmanlığı yapmıştır.

Fotoğrafta y ekseninde vergi gelirleri, x ekseninde ise vergi oranları yer almaktadır. Eğriye göre devlet en çok vergiyi vergi oranı %70 olduğunda toplayacaktır. Eğriyi biraz anlamaya çalışalım;

Söz konusu eğriye göre eğer vergi oranları %0 olursa devlet hiç vergi toplayamayacaktır. Eğer vergi oranları %100 olursa bu durumda da bütün kazancını vergi olarak verecek kişiler çalışmayacak, üretim yapmayacaktır. Bu durumda devlet yine vergi toplayamayacaktır.

Laffer eğrisine göre belli bir yere kadar artan vergi oranları vergi gelirlerini maksizimize edecektir. Ancak vergi oranları o belli bir yerden sonra artmaya devam ederse bu durumda vergi gelirlerinde düşüş gözlemlenecektir. Eğrinin asıl amacı vergi gelirlerinin optimize edilmesidir ve arzın artırılmasıdır.

Arthur Laffer arz yönlü ekonominin savunucularındandı. Arz yönlü ekonomiyi benimseyen iktisatçılara göre üretimin yani arzın artırılması toplumsal refahı da artıracaktır. Üretimin artması için de özellikle çeşitli vergilerde indirime gidilmesi gerekir.

Arz yönlü ekonominin bu iddiası özellikle ABD’de Ronald Reagan döneminde uygulandı. Ancak beklenildiği gibi vergi gelirlerinde bir artış söz konusu olmadı. Aksine bütçe açıklarında artış gözlemlendi.

Bir Cevap Yazın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: