Alkolden Alınan Vergiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında tam kapanma uygulanacağı açıklamasından sonra tam kapanma sırasında alkollü içeceklerin satılmasının yasaklandığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından duyuruldu. İçişleri Bakanlığı genelgesinde satış yasağına ilişkin bir madde olmamasına rağmen Soylu “muafiyet ve soru işareti yok” diyerek yasağı doğruladı.

Sosyal medyada tepki toplayan bu yasağın ardından pek çok insan tekel bayi ve süpermarketlere giderek stok yaptı.

Peki devlet alkollü içeceklerden ne kadar vergi topluyor ?

2020 Yılında Alınan Vergiler

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılında alkollü içkilerden 16,5 milyar TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsilatı sağlandığını açıkladı.

Gürer’in karşılaştırmalarına göre geçen sene alkollü içeceklerden toplanan ÖTV, içlerinde İçişleri, Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm Bakanlığının bulunduğu çoğu bakanlığın bütçesinden daha fazla.

2019 yılında ise alkollü içkilerden 14,7 milyar TL elde edildi.

Yapılan Zamlar

Özel Tüketim Vergisi Kanunu TBMM tarafından 2002’de kabul edildi. 2012’den beri alkol ve sigaradan da ÖTV alınıyor.

2003’ten beri alkolden alınan ÖTV’ye yaklaşık 30 kere zam geldi. Yapılan zamların sonuncusu 2021 yılının başında yapıldı. Bu zamma göre alkollü içeceklerden alınan ÖTV’de asgari maktu vergi yüzde 17,07 artırıldı.

Dr. Ozan Bingöl vergiyedair.com‘da yayınladığı yazıda “Türkiye örneğinde ise 2006 yılında tahsil edilen her 100 liralık ÖTV’nin 5 lirası alkollü içeceklerden elde edilmiş iken, 2019 yılına geldiğimizde tahsil edilen her 100 liralık ÖTV’nin 10 lirası alkollü içeceklerden tahsil edilmiştir. Yani alkollü içkilerin ÖTV içerisindeki payı %100 artmıştır.” diyerek alkollü içeceklerin ÖTV’deki payına dikkat çekti.

Örnek

Alkollü içeceklerden alınan vergiyi daha iyi anlayabilmek için 70’lik rakı üzerinden vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün Twitter hesabından verdiği örneğini verelim;

70’lik rakının tekel bayide satış fiyatı; 175 TL

Bayi kârı dahil rakının fiyatı; 45,31 TL

ÖTV; 103 TL

KDV; 26,69 TL

Görüldüğü üzere alınan toplam vergi 129,69 TL. Rakıdan alınan verginin oranı ise yaklaşık %287. Kabaca bir hesapla her 70’lik rakı aldığımızda 3 tane 70’lik rakı da devlete almış oluyoruz.

2004’te şişe fiyatı 15 lira olan 70’lik rakı, 175 liraya kadar çıktı. Aradan geçen 17 yıldan sonra rakının fiyatı %1196 arttı.

Bir Cevap Yazın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: