mor ve ötesi Kimdir?
mor ve ötesi 1995’in Ocak ayında vokal ve gitarda Harun Tekin, basda Alper Tekin, yine vokal ve gitarda Derin Esmer ve bateride Kerem Kabadayı tarafından İstanbul’da kurulan efsanevi Türk rock grubu.
‘Şehir’ ve ‘Bırak Zaman Aksın’
İlk stüdyo albümleri olan ‘Şehir’i 1996’nın Haziran ayında yayımlayan grup Alper Tekin ile yollarını ayırdı ve basa Burak Güven dahil oldu.
1998 yılında kayıtlarına başladıkları ikinci stüdyo albümleri ‘Bırak Zaman Aksın’ 1999 yılının Mart ayında piyasaya sürülmüştür. İkinci stüdyo albümünden sonra bir ayrılık daha yaşayan grup Derin Esmer ile yollarını ayırmış ve Esmer’in yerine Kerem Özyeğen’i getirmiştir.
‘Gül Kendine’
Üçüncü stüdyo albümleri olan ‘Gül Kendine’ ise Ağustos 2001’de dinleyici ile buluştu. Bu albümden sonra ilk Türkiye turnesine çıkan grup ünlenmeye devam etmiştir. ‘Gül Kendine’den bir parça olan “Daha Mutlu Olamam” şarkısı yakın tarihte Netflix’de yayımlanan Aşk 101 adlı dizide yer almasıyla tekrar popülerlik kazanmıştır.
‘Dünya Yalan Söylüyor’

Dördüncü ve belki de en popüler albümleri ‘Dünya Yalan Söylüyor’ 2004’ün Ocak ayında dinleyici ile buluşmuştur. “Bir Derdim Var” ve “Cambaz” adlı grubun en sevilen şarkılarından ikisi de bu albümün bir parçasıdır. “Bir Derdim Var” 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film Şarkısı” seçilerek Altın Portakal ödülünü de almıştır. Daha sonra yaklaşık 250.000 adet satan albüm “Tüm Zamanların En İyi Türkçe Rock Albümü” ve “Son On Yılın En İyi İkinci Türkçe Rock Albümü” ödüllerini de kazanmıştır.
‘Büyük Düşler’
Grubun kendi plak şirketi olan Rakun ile birlikte çıkan ilk ve toplamda beşinci stüdyo albümü ‘Büyük Düşler’ 9 Mayıs 2006’da yayımlanmıştır. Şebnem Ferah da bu albümdeki “Küçük Sevgilim” adlı parçada back vokal yapmıştır. Bu albümle de “Yılın En İyi Albümü” ve “Yılın En İyi Rock Albümü” ödüllerini alan grup yine büyük bir başarı elde etmiştir.
Eurovision ve ‘Başıbozuk’
Bu artarda gelen başarıların ardından TRT tarafından gruba 2008 yılında Eurovision yarışmasında ülkemizi temsil etmesi yönünde bir teklif gitmiştir. Bu teklifi kabul eden grup ülkemizi Eurovision’da “Deli” adlı şarkıları ile temsil etmişlerdir. Ülkemiz o yılı finallerde toplamda 138 puanla 7. Sırada tamamlamıştır.
Yine 2008 yılında grup eski şarkılarının canlı halleri, remixleri ve “Deli”nin yanı sıra “İddia” ve “Sonbahar” isimli iki yeni şarkının yer aldığı ‘Başıbozuk’ adlı albümlerini yayımlamıştır.
‘Masumiyetin Ziyan Olmaz’ ve ‘Güneşi Beklerken’
2010 yılının Mayıs ayında yayımladıkları 6. Stüdyo albümleri ‘Masumiyetin Ziyan Olmaz’ “Araf” adlı parçayla tarihe geçmiştir. Aynı yılın sonunda mor ve ötesi maNga ile birlikte bir turne de düzenlemiştir.
2012 yılında şu ana kadarki son stüdyo albümleri ‘Güneşi Beklerken’ yayımlanmıştır. Albüm “Oyunbozan” ve “Güneşi Beklerken” ile grubun tarihine damga vurmuştur.
Kayıtlar

mor ve ötesi 2016 yılında ‘Kayıtlar (1996 – 2004)’ ve ‘Kayıtlar (2005 – 2016)’ olmak üzere 2 adet eski kayıtlarından oluşan toplama albüm yayımlamıştır. Bu albümler grubun bütün albümlerini ve teklilerini içermektedir.
Sultan-ı Yegâh
Attila İlhan’ın Sultan-ı Yegâh adlı şiirinin Ergüder Yoldaş tarafından bestelenmesiyle oluşan ve daha önce Nur Yoldaş tarafından seslendirilen aynı adlı şarkıyı yorumlayan mor ve ötesi 2018 yılında bu parçayı tekli olarak piyasaya sürmüştür.
Canlı Senfonik

2019 yılında Aya İrini’de bir senfoni orkestrasıyla birlikte sahne alan mor ve ötesi bu konserin canlı kaydını albüm olarak yayımlamıştır. Bu albümün çok beğenilmesi üzerine yine aynı yıl yine bir senfoni orkestrasıyla kaydedilen Harbiye Açıkhava konseri 2020 yılında ‘Harbiye Açıkhava (Canlı Senfonik)’ adı altında yayımlanmıştır.
mor ve ötesi Ve Ghost Track’ler
İlk olarak ‘Gül Kendine’ adlı albümde “İyi” adlı şarkıyla gördüğümüz bu olay, daha sonra ‘Dünya Yalan Söylüyor’da 17 dakikalık bir e-bow “Bir Derdim Var” doğaçlaması ve ‘Başıbozuk’da “Serseri”nin canlı bir performansı ile tekrar karşımıza çıkmaktadır. Türkçede tam bir karşılığı olmayan Ghost Track’ler gizli şarkı ya da tam olarak hayalet şarkı olarak çevrilebilir. Anlamı ise albümün içinde yer aldığı belli olmayan ancak albümün sonuna yine de eklenen şarkılardır. (Bahsi geçen şarkıları linklerde yer alan şarkıların son kısımlarına bakabilirsiniz)