Pink Floyd ve ‘Household Objects’

Pink Floyd Kimdir?

Pink Floyd 1965’te, gitar ve vokalde Syd Barrett, bateride Nick Mason, basgitar ve vokalde Roger Waters ile klavye ve vokalde Richard Wright tarafından Sigma 6 adı altında kuruldu. Daha sonradan yeni isim arayışına giren grup Syd Barrett’ın sevdiği iki jazz gitaristi Pink Anderson ve Floyd Council’in ilk isimlerinden oluşan Pink Floyd ismi konuldu. 1960’ların sonunda Londra’nın yeraltı müzik dünyasında verdikleri konserlerle popülerlik kazandılar ve Barrett’ın liderliği altında 1967’de listelere giren iki single ve başarılı bir ilk albüm olan ‘The Piper at the Gates of Dawn’u yayımladılar.

Psychedelic rock türünde ilk gruplardan biri olan Pink Floyd ilk albümlerinin yayımlanmasının ardından İngiltere’de büyük başarı elde etti. Amerika’da aynı başarıyı elde edemeseler de o dönem Jimi Hendrix ile çıktıkları turne grubun Amerika’da ünlenmesine yardımcı oldu.

İlk albümün yayımlanmasından sonra ruh ve zihin sağlığı problemleri çeken Syd Barrett eski performansını sergileyemiyordu. Bunun farkında olan grup yeni gitarist arayışına girdi ve Syd Barrett’ın üniversiteden arkadaşı olan David Gilmour haftalık 30 Pound’luk bir ücretle gruba dâhil oldu. Daha öncesinde beraber otostopla Fransa turuna çıktığı arkadaşının yerini aldığı düşüncesine kapılan Barrett iyice kötüleşti. Grup artık sadece Barrett ile şarkı yazımına devam edecekti ancak Barrett aldığı tavırların sonucunda şarkı yazımına da yardım etmemeye başladı. Bu olayların sonucu olarak 1968 yılının Mart ayında yapılan bir toplantıda Syd Barrett gruptan ayrılmayı kabul etti. Bu tarihten sonra gitar ve vokalde David Gilmour yer aldı.

1968’de Abbey Road stüdyolarında ikinci albümleri olan ‘A Saucerful of Secrets’ı kaydettiler. Syd Barrett ise grup için yazdığı son şarkı olan “Jugband Blues” ve gitarla eşlik ettiği “Remember A Day”de bu albümde yer aldı. “Set the Controls For The Heart of The Sun”, “Let There Be More Light” gibi grubun başarılı şarkılarını da içeren albüm grubun Syd Barrett’dan sonra kendi sesini bulması için önemli bir eserdir. Pink Floyd aynı zamanda 1969’da ‘More’ adlı bir filmin soundtrack’ini de bestelemiştir.

1969’da yayımladıkları ‘Ummagumma’ adlı albümleri hem eleştirmenlerden hem de dinleyicilerden yüksek not almıştır. 2 LP’lik albüm ilk LP’de grubun canlı performansını, ikinci LP’de ise yeni kayıtlarını içermektedir. ‘Ummagumma’ Pink Floyd’un ilk platinum plak ödülünün de sahibidir.

1970’de ‘Atom Heart Mother’, 1971’de ‘Meddle’ ve 1972’de ise ‘Obscured’ adlı bir albümlerini yayımladılar. Bu albümler ‘Meddle’ hariç eleştirmenler tarafından çok beğenilmemiştir.

Pink Floyd 1973’de tarihin belki de en iyi albümü olan ‘The Dark Of The Moon’u yayımladı. Albüm 10 şarkıdan oluşur ve bütün şarkılar birbiriyle bir ahenk içerisinde çalmaya devam eder. “Time, “The Great Gig In The Sky”, “Money”, “Breathe (In The Air) ve “Brain Damage” gibi üstün başarılı şarkıları içeren albüm dünya çapında ünlenir ve toplamda 50 milyondan fazla satarak en çok satan ikinci rock albümü olarak tarihe geçer. ‘The Dark Side Of The Moon’ 15 adet platinum plak sahibi olup grubun en çok platinyum plak sahibi olan ikinci albümüdür. Albümdeki bütün şarkılar Roger Waters tarafından yazılmıştır. Aynı zamanda Billboard listelerinde birinci sıraya yükselen ilk Pink Floyd albümüdür.

1975’te ise kaliteden hiç ödün vermeden yayımladıkları albümleri ‘Wish You Were Here’ da listelerde ilk sıraya yerleşti. “Shine On Your Crazy Diamond, Pts.1-5”, “Welcome To The Machine”, “Have A Cigar”, “Wish You Were Here” ve “Shine On Your Crazy Diamond, Pts. 6-9” adlı 5 şarkıdan oluşan albüm grubun en çok sevilen ve başarılı albümlerindendir. Bu albümdeki şarkılardan “Shine On Your Crazy Diamond” ve “Wish You Were Here”, grubun eski üyesi Syd Barrett anısınadır. Syd Barrett bir gün stüdyoya grubu ziyarete girer ancak üyeler geçirdiği fiziksel ve ruhsal değişiklerden ötürü onu tanıyamazlar. Syd Barrett artık kel, şişman ve delirmiş bir vaziyettedir. Tanıdıklarında ise gözyaşlarına boğulurlar ve Barrett’a albümü dinletirler, daha sonra Syd Barrett stüdyodan ayrılır bu grubun Barrett’ı son görüşü olur.

Bu albümden sonra 1977’de ‘Animals’ adlı albümlerini piyasaya çıkaran Pink Floyd eski başarısını elde edemez. Ve 1979’da ‘The Wall’ adlı en uzun albümlerini piyasaya sürdüler.

“Another Brick In The Wall, Pt.2”, “Comfortably Numb”, “Mother”, “Hey You”, “Vera” gibi başarılı şarkılardan oluşan albüm grubun en çok satan albümüdür. Albüm Pink adlı karakterin hikâyesini ve başından geçen olayları anlatır. Albümdeki şarkıların çoğunu yazan Roger Waters ve diğer grup üyeleri hangi şarkıların albümde olacağı veya olmayacağı konusunda kavgalar ederler. Roger Waters bu dönemde adeta grubun yönetimini ele almıştır. Albümün yayımlanmasının ardından Richard Wright gruptan ayrılır ancak sahne müzisyeni olarak çalmaya devam eder.

4 yıl aradan sonra 1983’de olaylı albümleri ‘The Final Cut’ı çıkarırlar. Albüm ‘The Wall’da yer alamayan şarkılardan oluşur. Şarkıların kayıtları esnasında Roger Waters, Rick Wright’ın albümde çalmasına izin vermez ve Nick Mason’ın albümdeki bazı parçalarda çalmasını istemeyişi sonucu kavgalar yaşanır. David Gilmour ise sadece bir parçada şarkı söyler.

Albümün yayımlanmasından sonra grup solo projelere devam etti ve albümün turnesi yapılmadı. Bir süre sonra Roger Waters ile David Gilmour arasındaki anlaşmazlık sonucu Roger Waters grubu dağıttığını açıkladı. Roger Waters daha sonra Pink Floyd adının kullanılması hakkında hak sahibi olduğunu ileri sürerek dava açtı ancak David Gilmour Pink Floyd adını devam ettirmek istedi ve karşı dava açıp kazandı. Böylelikle resmi olarak Roger Waters Pink Floyd’dan ayrılmış oldu ve bir daha hiç geri dönmeyeceğini açıkladı. 2013’de verdiği bir röportajda ise bu davalardan pişman olduğunu açıkladı.

1983’den 1994’de kadar grup üyeleri solo albüm yayımlamaya devam etti ancak 1987’de David Gilmour yeni bir albüm kaydı için üyeleri bir araya topladı ve ‘A Momentary Lapse Of Reason’ adlı albümün kayıtlarına Gilmour’un yatında başladılar. Richard Wright’ın ise gruptan ayrıldığı için yasal olarak kayıtlarda yer alması için bir stüdyo müzisyeni olarak işe alınması gerekti. Haftalık 11.000 Dolar’lık ücretle işe alındı ve kayıtlarda yer aldı. Nick Mason ise bir dönem müziği bıraktığı için bateri çalmada zorlanıyordu bazı kayıtlarda bateriyi Mason yerine diğer stüdyo müzisyenleri çalmaktadır. Mason daha çok albümün prodüktörlük ve mühendisliğinde yer almıştır.

Roger Waters bu albümde ve turnede Pink Floyd isminin kullanılmasını istemediği için dava açar ancak Pink Floyd üyeleri Nick Mason’ın Ferrari’sini teminat göstererek turne ve albüm yapımı için gerekli parayı almayı başarmışlardır. Grup bu turnede çaldıkları şarkıların canlı kayıtlarından oluşan albümleri ‘Delicate Sound Of Thunder’ı ise 1988’de yayımladı.

1994’de grubun yine en başarılı albümlerinden olan ‘The Division Bell’ yayımlandı. “Marooned”, “High Hopes” ve “A Great Day For Freedom” gibi şarkılarla başarıya ulaşan albüm 3 kez platinum plak sahibidir. Ve 1995’da yine bu albümün turnesindeki canlı kayıtlardan oluşan ‘Pulse’ adlı albümlerini yayımlarlar.

2012’de Gilmour ve Mason, yeni bir Pink Floyd albümü hazırlama kararı aldı. Waters bu projeye dâhil olmadı. Şarkıların bir kısmı ‘Division Bell’deki tamamlanmayan şarkıların yanı sıra yeni kayıtlardan oluşuyor. Genellikle enstrümantal şarkılardan oluşan albüm 7 Kasım 2014’te yayımlandı. David Gilmour bu albümün grubun son albümü olduğunu açıkladı.

Daha sonra Pink Floyd 2016 ve 2019’da ‘The Early Years 1965-72’ ve ‘The Later Years’ adlı iki toplama albüm yayımladı.

Pink Floyd ‘The Division Bell’de yayımlanan “Marooned” adlı parçasıyla da bir Grammy sahibidir. Grup toplam 60 Platinum ve 3 adet Altın plak sahibidir.

Grubun kurucu üyelerinden Syd Barrett, 7 Temmuz 2006’da pankreas kanserinden dolayı hayata veda etti. Grubun piyanisti Richard Wright ise 15 Eylül 2008’de yine kanserden hayatını yitirdi.

Grup tüm üyeleriyle son olarak 2 Temmuz 2005’de bir araya geldi ve Hyde Park’ta düzenlenen Live 8 adlı konserde çaldılar ve konseri Syd Barrett’a ithaf ettiler.

Konseri buradan izleyebilirsiniz:

Kayıp Albüm: ‘Household Objects’

Pink Floyd 1970’de başladığı ve ‘The Dark Side Of The Moon’dan sonra yayımlamayı planlağı albümü ‘Household Objects’den vazgeçer ve albümün tamamı hiç resmi olarak yayımlanmaz.

Albümün temel amacı ve teması evde bulunan aletlerle şarkı besteleyip söylemektir. Koli bandı, çırpıcı, lastik bant, bira şişesi, şarap kadehi, gazete kâğıdı ve ocak sesleriyle deneysel çalışmalar yapmıştır.

Lastik bantları metal kibrit kutusu etrafına gerip basgitar yapan Roger Waters’dan, şarap kadehlerinden synth yapan David Gilmour’a kadar bir sürü deneysel çalışma içeren bu kayıp albüm grubun yeteneklerinin de bir göstergesidir. ‘Household Objects’den bir parça olan “Wine Glasses”ın giriş bölümü “Shine On Your Crazy Diamond”da kullanılmıştır. İlk dinleyişte gerçekten bir synth sesini andıran giriş aslında içi su dolu şarap kadehleriyle çalınmıştır.

“Wine Glasses” ve “The Hard Way” daha sonra 2011’de ‘Wish You Were Here’ın ve ‘The Dark Side Of The Moon’un extended halinde yayımlanmıştır. Ancak şu an Spotify Türkiye’de erişime açık değildir. “Wine Glasses”a buradan ulaşabilirsiniz.

“Wine Glasses”ı YouTube üzerinden dinleyebilirsiniz:

“The Hard Way”i YouTube üzerinden dinleyebilirsiniz:

Pink Floyd’un Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:

David Gilmour’un Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:

Syd Barrett’ın Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:

Roger Waters’ın Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:

Nick Mason’ın Spotify hesabına buradan ulaşabilirsiniz:

3 thoughts on “Pink Floyd ve ‘Household Objects’

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.